Uleiul de pește este grăsimea lichidă (motiv pentru care este denumit „ulei”) extrasă din țesuturile peștelui (din carne și din ficat).
În general, uleiul de pește provine din speciile bogate în grăsimi, cum ar fi heringul, tonul, hamsiile și macroul.
Însă, există posibilitatea producerii uleiului de pește din ficatul altor specii, cum este cazul uleiului din ficat de cod.
CITEȘTE ȘI: Minunile uleiului de pește: Regenerează celulele creierului și detoxifică organismul
Uleiul de pește este, de asemenea, disponibil ca supliment alimentar.
Cu toate acestea, suplimentele nu conțin aceeași cantitate de ulei de pește ca produsele naturale și, din această nu pot fi utilizate în locul prescripțiilor medicale.
Doza de ulei de pește recomandată variază în funcție de mulți factori și nu poate fi generalizată, indiferent de producător.
Astfel, vârsta, starea fiziologica (graviditatea, alăptarea) sau bolile asociate (mai ales cele de inima) pot să indice ingestia unei doze mai mari de ulei de pește.
Un factor esențial îl reprezintă cantitatea de Omega-3 pe care uleiul de pește o conține.
Atunci când se alege un supliment, este de dorit ca la 1000 mg de ulei de pește, să avem 500 mg de Omega-3.
Un copil sau adult ar trebui să ia o porție de ulei de pește de aproximativ 2 ori pe săptămână, cu precizarea că depinde de supliment și de concentrația de principii active.
CITEȘTE ȘI: Efectul extraordinar al uleiului de pește: Cum acționează asupra creierului
Studiile arată că persoanele care consumă pește și produse din pește în mod regulat au un risc mai mic pentru bolile de inimă.
Uleiul de pește poate fi benefic în diferite boli, cum sunt psoriazisul și diverse dermatite.
Uleiul de pește poate reduce sindromul de hiperactivitate infantilă și crește concentrarea și atenția. Suplimentele cu ulei de pește ar ameliora hiperactivitatea, lipsa de atenție , impulsivitatea și agresivitatea copiilor.
Degenerescența musculară este o boală asociată vârstelor avansate și unele studii arată că peștele sau uleiul de pește ar avea unele efecte pozitive.